Building | Beelden aan Zee

Building

Building

Tucked in the dunes

The museum is located in one of the busiest seaside resorts in the country, less than 500 meters south of the famous Kurhaus. Yet, once inside the museum building, the hustle and bustle of the oudside world seems far away. Tucked in the dunes, the museum provides for a serene museum experience.

The outside hardly gives away the vastness and diversity of sculpture that can be discovered inside. In the summer it is great to walk over the sculpture terraces and patios, or to have a drink on the sunny terrace, protected from the busy boulevard dynamics. In the winter the beach is back in it's more natural mode, when Scheveningen brings a completely different atmosphere. In the museum café the card always changes with the seasons alike.

Wim Quist

Beelden aan Zee was designed by Dutch architect Wim Quist. The building, which has the basic shape of two large circles, seems to be buried in the dune landscape. The museum is home to the historic Von Wied Pavilion, which was built in 1826 by order of King William I. Unrestricted light and wide dimensions are amongst the many unique characteristics of the museum. All materials used - concrete, Italian granite, beech wood and American pine - have been selected for their sand color that merges perfectly with its surroundings.

On the land side, both halves of the museum are connected by De Transparant, a glass wall designed by architect Wim Quist and graphic designer Reynoud Homan with poems by sixteen renowned Dutch and Belgian poets - including Claus, Haasse, Kopland, Mulisch, Mutsaers and Wolkers., who were inspired by the building, the collection and the location of the Beelden aan Zee museum.