Nero / Alessandro Neretti

12 mei – 27 augustus 2017

Nero / Alessandro Neretti

Life is a burning tire

Voor zijn eerste soloproject in Nederland ontwikkelt de Italiaanse kunstenaar Nero/Alessandro Neretti (Faenza, 1980) 20 nieuwe werken speciaal voor museum Beelden aan Zee. Hij laat zich inspireren door beroemde meesterwerken uit de Nederlandse Gouden Eeuw. Met een knipoog naar Vermeer en Frans Hals geeft hij het langzame verval weer in het hier en nu. Nero is op een persoonlijke zoektocht naar de dynamiek in samenleving, politiek en economie. Deze treedt hij tegemoet met een kritische blik en een gezonde dosis ironie.

De laatste tien jaar heeft Nero uitsluitend site-specific werk gecreëerd. De toeschouwer wordt door Nero gedwongen om gangbare interpretaties te herzien en vernieuwende denkbeelden te omarmen. Niet alleen in het concept maar ook in de uitvoering van zijn projecten vermengt Nero traditie en innovatie. Voor zijn monumentale sculpturen gebruikt Nero een breed spectrum aan materialen: papier, zand, cement, plastic, klei, PVC en meer. Hij voegt sokkels, industriële objecten en antieke voorwerpen samen tot één verdeeld geheel.

Life is a burning tire is een zelfportret vanuit de post-real visie van de kunstenaar. De sculpturen steunen op vaak industriële, altijd tijdelijke bouwwerken, klaar om door de tijd te reizen. Elke sculptuur, tekening of installatie leunt op een kwetsbaar evenwicht tussen verleden en heden. De melancholie naar vroeger wordt pijnlijk zichtbaar wanneer nieuwe structuren de oorspronkelijke wankelende basis vervangen en zodoende de weg leiden naar een onzekere toekomst.

Nero ontwikkelde onder andere kunstprojecten voor het Kunstmuseum van de stad Ravenna (2014), voor de Basiliek Palladiana te Vicenza (2009) en voor het Contemporary Art Pavilion te Milaan (2008). Daarnaast leverde hij site-specific projecten tijdens residenties in Turkije (2015), China (2015) en Zuid-Korea (2013). Nero viel herhaaldelijk in de prijzen. Zo won hij de 58e Internationale Competitie voor Contemporary Ceramic Art op de MIC - Internationaal Museum van Keramiek in Faenza (2013), de Bronze Award van de 8e Internationale Competitie Mino, Gifu Museum of Modern Ceramic Art te Japan (2008) en de RAM beeldentuin afdeling van Santa Maria delle Croci (2009). Hij was daarnaast geselecteerd voor het Graphic Award in de Villa Pacchiani in Santa Croce (2014) en voor de LISSONE prijs bij MAC - Museum of Contemporary Art Lissone (2012).

U bent hier