Jaume Plensa | Museum Beelden aan Zee

Op maandag 24 en maandag 31 december is het museum extra geopend

1

Jaume Plensa

22 juni 2019 - 22 september 2019

Jaume Plensa

De Spaanse beeldhouwer Jaume Plensa (1955) geniet wereldwijd grote faam met zijn metershoge sculpturen van vrouwenhoofden in de openbare ruimte. Ze hebben de ogen gesloten en bieden een bijna meditatieve aanblik. De zo typerende sfeer van bezonkenheid en inkeer kwam prachtig tot uitdrukking in Plensa’s veel geprezen tentoonstelling in de Basilica di San Giorgio Maggiore tijdens de Biënnale van Venetië in 2105.

Meer dan dertig grote projecten heeft Plensa uitgevoerd in steden als Chicago, Dubai, London, Liverpool, Nice, Tokyo, Toronto, en Vancouver. Een absoluut hoogtepunt in zijn uitgebreide oeuvre is de Crown Fountain in het Millennium Park van Chicago, waarop gezichten van honderden inwoners verschijnen. In 2015 was zijn werk Duna te zien als onderdeel van de Art Zuid route. Befaamd is inmiddels ook zijn monumentale werk Love, een van de elf fonteinen voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Plensa heeft vele onderscheidingen gekregen, waaronder de Medaille de Chevalier des Arts et Lettres, de Velázquez Prize for the Arts in 2013 en in 2017 The Ten-Year Award to the Crown Fountain for Excellence in Architecture. Zijn sculpturen staan overal ter wereld in openbare ruimtes en musea, maar zijn nog maar zelden in Nederland te zien geweest.

Als jonge kunstenaar werd Plensa ontdekt door het verzamelaarsechtpaar Scholten-Miltenburg dat in 1994 museum Beelden aan Zee (BAZ) in Scheveningen stichtte. Nu dit museum zijn 25ste verjaardag gaat vieren, is Plensa bereid gevonden zijn Nederlandse debuut in BAZ te houden. De catalogus die bij deze tentoonstelling verschijnt, beschrijft Plensa’s veelzijdige werk uit de afgelopen kwart eeuw. Auteurs zijn kunstcriticus Anna Tilroe, conservator van het Eleven Fountain project en Jean-Louis Andral, directeur van het Musée Picasso in Antibes.