Bruikleenveiling 2017 groot succes

Bruikleenveiling 2017 groot succes

Bruikleenveiling 2017 groot succes

Op 1 november vond alweer de vierde Bruikleenveiling van museum Beelden aan Zee plaats. De Bruikleenveiling is een uniek concept in de museale sector.  Dit jaar werden er 20 beelden geveild en een bonuslot. In totaal is er €35.200 opgehaald voor de overzichtstentoonstelling over André Volten die begin 2018 te zien zal zijn in museum Beelden aan Zee. 

Met een zekere regelmaat heeft de Sculpture Club van museum Beelden aan Zee in de afgelopen jaren bruikleenveilingen georganiseerd voor haar leden en relaties. Zo zijn tientallen topstukken uit de museumcollectie in 2011, 2013 en 2015 als bruikleen geveild om een tijdelijk heenkomen te vinden in de huiselijke kring of op de werkplek.

Arno Verkade, directeur van Christie's Nederland en Christie's Duitsland, leidde de veiling onder toeziend oog van Hans Kielstra van Van Buttingha Wichers Notarissen. Sylvia de Bok, lid van het Comité dat over de Sculpture Club presideert, maakte in overleg met Caroline Wynaendts, voorzitter Sculpture Club, de keuze voor de te veilen beelden. De keuze biedt een representatieve doorsnede van de collectie moderne en hedendaagse beeldhouwkunst van museum Beelden aan Zee. Ook dit jaar zaten er weer prachtige beelden bij van internationale topkunstenaars zoals Henk Visch, Atelier van Lieshout, Auke de Vries, Niki de Saint Phalle, Shinkichi Tajiri, Les Deux Garçons en André Volten.

De laatstgenoemde kunstenaar, André Volten, behoort samen met Auke de Vries en Carel Visser tot de voorhoede van de abstracte beeldhouwkunst in Nederland. Talrijke sculpturen vrijwel altijd in staal, staan overal in het land opgesteld op prominente plekken zoals voor het Operagebouw, aan de IJ-oever in Amsterdam en op het Jaarbeursplein in Utrecht. Zijn werk is vaak volledig geïntegreerd in de leefomgeving; het maakt deel uit van de stedelijke inrichting of van de architectuur. De relatie tussen het kunstwerk, de omgeving en de toeschouwer stond voor Volten altijd centraal in het creatieproces.